Friday, February 3, 2012

Perihal lawak

 Lawak ini satu cara untuk membuat orang terhibur and ketawa. Lawak ini satu seni. Lawak melibatkan kreativiti dan ketajaman otak. Even lawak bodoh sekalipun memerlukan unsur kebijaksanaan dalam ideanya. Lawak bodoh perlu berotak supaya tak dipanggil bangang. Lawak bodoh yang sepenuhnya bodoh dan tiada unsur lain selain kebodohan itu takkan menjadi lawak kerana takkan buat orang ketawa melainkan diketawakan. Dan orang takkan ketawa melainkan ketawakan pelawak itu sendiri. And lawak sepenuhnya bodoh ni banyak ada dalam movie dan cerita-cerita komedi murahan kat Malaysia.


Contoh jenis sampah yang paling banyak kat Malaysia
selain lampin pakai buang.

Lawak pandai pula menggunakan 70-90% kepandaian dan pemikiran yang sihat dan minda yang cerdas. Lawak yang masih berasaskan fakta, logic akal, dan masih berpaksi pada hukum alam. Jika lawak bodoh menceritakan si toyol hijau keluar dari botol kicap dan menyergah anak Mak Tijah, lawak pandai menceritakan bagaimana anak Mak Tijah fail exam selepas kantoi membawa toyol dalam exam hall. Berbeza bukan?



Charlie Chaplin: Pelawak slapstick yang
nampak bodoh tapi genius. 


Lawak ini satu seni. Ia memerlukan bakat atau sense of humour. Bakat ini pula ada dua. Bakat sejak lahir atau bakat yang terbina. Bakat dari lahir kemungkinan lahir je muka korang dah nampak muka kelakar. So apa yang kamu cakap akan kedengaran kelakar. Walaupun kamu cuma menyebut 'pasu bunga', 'tali rapia' atau pun 'osmosis' orang akan gelak terguling-guling. Lawak terbina datang dari surrounding, family, pengalaman, pengaruh rakan sebaya, dan sikap ingin mencuba  pengaruh dari media.


Macam aku kata, lawak itu seni. Bukan pekerjaan. So, apa kejadahnya bila aku buka cerita 'komedi' melayu, tak habis-habis lawak yang sama je dia duk ulang-ulang dalam skrip. Pelakon yang takde sense of humour tapi dipanggil pelakon komedi, termasuk kumpulan Senario yang tak tahu apa itu makna lawak, sebaiknya diorang berhenti buat lawak and kerja jual air tebu je lebih baik.


Cuba tengok muka Azlee tu. Kau rasa lawak tak?
 Tiang lampu pun lagi lawak aku rasa.

 
       
     
  

13 comments:

~ cik AiN pinky ~ said...

betul tu. kumpulan senario mmg tak lawak pon. nak2 plak azli. nyampah betul....suke buat muke mcm tu. hampeh tak klaka satu habuk. lan pet-pet pon same. trompet2, pastu buat suare binatang, pastu suke ckp bahasa tebelit2 lidah. eee. rase nk tampo je.

Encik Fikhri said...

haha..kesian azli..

tapi mmg tak lawak pun.expressi muke pulun bagai nak rak untuk buat orang ketawa.

apek senario pon same.balik2 gaya same je.paling tensyen zaman semua filem melayu amek die jadi hero.memang tak tengok cerite melayu la kat wayang time tu.

alhamdulillah zaman tu dah berakhir.

El said...

cik Ain: eh sabo sabo. rilek rilek. bawak mengucap. marah benor nampaknya ni. haha

El said...

Fik: tahu takpe. annoying gila masa tu zaman tu dah berakhir. tapi sekarang zaman seram komedi pulak. lagi tahi

si ngokngek said...

serius tak lawak,bukan malaysia ja wujud,tgk mr.bean tue bukan lawak tp banggang err..

tp realiti dia tue genius

eszyamin said...

ada jugak yg bnci azlee dgn apek..aku ingt aku sorang..

El said...

ngok ngek: Mr bean tu aku rasa lawak. kenapa realiti dia genius? sebb dia ada Phd? ada Phd tak semestinya genius dikk

El said...

eszamin: aku rasa bukan kau sorg, satu malaysia kot

Aqiim said...

tapi senario tu dulu kelakar wehh

cuma sekarang je dah tak kelakar -,-
ye lahh kan, dunia makin lama makin maju, people want something fresh but they keep on doing the same thing like they do for the past 10 years~

kau jgn terkejut aku speaking.
bulan nie aku ada test MUET.
so nie aku training. haha

El said...

pergh. kalau sebegini londonnya kau, bukan kata Band 6 lagi. ini dah tahap Boy Band dah

..cik hana.. said...

susah nak jumpa pelawak yang genius kat malaysia nih...badut banyak la..huhu :P

AzwanRamli said...

haha...mr.bean jgk t'baik bagi aku...charlie chaplin pom lawak jugak..kalu mesia jozan...Kalu yang lame,layan cerita P.ramlee.Mmg konfem pecah perut...

~ cik AiN pinky ~ said...

aku rase mr.bean lawak jgk. walaupon lawaknye nmpak agak bodoh ngn perbuatan die tu. tp sometimes bley ketawa jgk.

kalau citer p.ramlee yes, mmg menghiburkan walaupon dh lame. tp pelawak kat malaysia yg baru2 skrg idea dorg mcm kurang. kadang2 boleh aku nk kate mcm ntah hape2 je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...