Sunday, February 12, 2012

Anggapan Bodoh Yang Normal


Bismillah


Kulit di tangan aku tengah mengelupas.
Aku tak pasti aku ni katak ke apa sebenarnya.
Kalau ikut sport class dulu, ini simptom kekurangan enzim-enzim.
Kalau begini, aku haruslah berkahwin dengan lelaki yang bernama Azim.
Ya, takde kena mengena pun.
Saje je nak try test tahap kebodohan.
Buat masa ni tahap kebodohan berada pada skala 10.

Hmm..
Boleh tahan.


Bercakap tentang kebodohan. 
Kita selalu memberikan skala bodoh tertinggi pada orang lain bila orang tu tak sependapat dengan kita.

Contoh.
Kalau soalan kuiz tanya binatang apa keris di kaki.

Untuk kita yang dah memang tahu jawapannya ayam, bila dengar orang lain bagi jawapan 'kuda laut', mesti kita akan berkata dengan kuat 'Booooddooohh!!'

Kenapa? Sebab kita dah tau jawapan sebenar sebelum orang tu. Dan mungkin ini kali pertama orang tu dengar soalan kuiz camtu. Alahh.. Time korang first time dengar soalan ni masa darjah 4 Anggur dulu, korang pun kompem tatau jawapan dia ayam. Dan sampai sekarang aku masih tak faham apa kena mengena kaki ayam tu dengan keris. Aku tak rasa pun kaki ayam dan keris ada pertalian darah. Bentuk pun tak sama.

Jangan assume orang tu bodoh disebabkan 2,3 perkara yang kita kebetulan tahu dulu dari dia. Ada keadaan yang kita akan berpengalaman dulu, dan ada waktunya orang lain lalui dulu. 

Kalau tanya budak darjah 5 sekarang tentang Ipad, aku rasa dia lebih tau dari aku yang dah tua ni. Maklum, bebudak zaman sekarang canggih tahap jahanam. Kecik-kecik dah dimewahkan dengan gadget. Dah besar kang rosak la tu.


Padat sungguh entri aku kali ni.


Moral:
Ada waktu kita bodoh.
Maka jangan nak mem-bodoh-kan orang lain.


5 comments:

Aqiim said...

entah2 cik ungu nie ular kot?
tu yg mengelupas tuuuuu~

visitme@FaTiN cOrNeR said...

yep! aku paling xsuka org ckp perkataan bodoh..

cik ungu said...

aqiim

ular? pelis.... x comel langsunggg..


Fatin

tapi aku suka. Eh?

Cik Muda said...

ehhh ungu..... ko bersalin kulit?

cik ungu said...

cik muda


tengok...
bukan senang nak tipu kau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...