Friday, July 20, 2012

Kisah Derhaka







Tengahari itu,Eton berada didapur untuk memasak.Didapur itu jugalah dia ditemani dua anaknya,Zubir & Sarip.Zubir berumur 6 tahun sangat petah berkata-kata berbanding adiknya,Sarip berusia 5 tahun.Sedang Zubir & Sarip khusyuk bermain dengan permainan mereka,tiba-tiba Eton atau nama sebenarnya Rokiah Hashim bersuara kepada anaknya.





“Zubir,ajaklah adik kamu main dekat ruang tamu..”.






“Alah,boring lar bu…sebab,Zubir suka main kat atas lantai ni.Sejuk jer.” Zubir bersuara.





Adiknya hanya diam.Mungkin khusyuk bermain,takpun kena rasuk.





“Kang ibu terajang nak?”balas Eton dengan nada yang lembut sambil angkat-angkat kening macam Ziana Zain yang pernah berlakon dalam citer “Avatar the last future”.







“Yelah,yelah...kalau itu yang ibu nak.Zubir terpaksa terima dengan hati yang terbuka.”






Akhirnya Zubir mengalah.Zubir dan adiknya menuju ruang tamu dengan muka jahanam.Dia benar-benar tak menyangka,bahawa dia akan tewas ditangan wanita.Dan wanita itu adalah ibunya sendiri.Sanggup ibunya menjatuhkan maruahnya didepan ahli keluarganya.Lebih-lebih lagi depan Sarip,adiknya.Itu suatu penghinaan buatnya.Dia menahan sebak didada.Dia pasrah.Akhirnya dia main juga diruang tamu.Sebab budak-budak kan?kat maner-maner pun dieorang boleh main.




Setengah jam diruang tamu….Zubir kembali kedapur.Kali ini adiknya tiada disisi.Ibunya kehairanan…



“Sarip maner?”Eton melontarkan pertanyaan.






Dengan wajah yang sedih,Zubir mengungkapkan kata-kata yang amat sukar diluahkan..


“err….err….Sarip kena langgar kereta bu….harap ibu tabah yer….Zubir doakan ibu jadi orang yang tabah.”





mendengar penjelasan Zubir,Eton terduduk.Setitik demi setitik airmatanya jatuh.Mana taknya,Sarip adalah anak bongsunya.Anak yang paling manja dalam keluarganya.Juga anak yang paling disayangi.






Kemudian Eton bersama Zubir menuju keruang tamu.Ketika ingin menuju keruang tamu dia mendengar suara Sarip yang sedang mengerang kesakitan.Setibanya diruang tamu,tiba-tiba Zubir berlari keluar rumah dengan terburu-buru.Kelihatan Sarip sedang duduk sambil mengurut kakinya dengan muka yang berkerut.




“bu sakitlar kaki kena langgar dengan kereta control abang nie…”







Eton tersenyum.





“Zubirrrr….engkau balik jap lagi aku terajang tengkuk ko…!!!”.






oleh kerana derhaka,Zubir disumpah menjadi rumah banglo.





-the end-


















6 comments:

✿ Fiena Saffaruan ✿ said...

Tak baik mak cakap macam tu kat anak dia :)

Niki Razali said...

hahahaha. kalau aku ada anak mcm zubir, mmg aku cmpk bagi jerung makan je.

O CIKTEDDY said...

aaaaaaaaaaaa kecik2 dah macam perghhh.haha

nurshamila said...

hahahahahaha

k blur. apa daa

bukankosong said...

hahahaha

sumpah jadi umah banglo

jimat lah duit mcm nih

Sepul Lupes said...

haha asal tak sumpah jadi justin bibir jer hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...